Wat we ook ondernemen, plannen, organiseren of realiseren, er is altijd de kans dat het anders uitpakt dan we hadden voorzien. Het geformuleerde beleid heeft niet het beoogde effect, de bouw loopt vertraging op, de realisatie van het project kost veel meer dan gebudgetteerd, het ontwikkelde product voldoet niet, de reorganisatie heeft niet het bedoelde resultaat. Soms kan het ook een meevaller zijn, maar vaker is het een tegenvaller: vertraging, hogere kosten, niet voldoen, claims. De gevolgen van onzekerheid kan aanzienlijk zijn. Niet voor niets definieert ISO in de norm ISO 31000 Risico als het effect van onzekerheid op doelstellingen.
Het is cruciaal om bij de start van een initiatief een zo goed mogelijk beeld te vormen van alle onzekerheden en hun mogelijke impact. Echter, juist door de aard van het fenomeen onzekerheid is het principieel onmogelijk een volledig en 100% correct beeld te krijgen van de onzekerheden en de betreffende risico’s. Dat geldt uiteraard als iets in belangrijke mate nieuw, of anders is. Maar ook bij bekende en goed begrepen zaken blijken er ondanks alle ervaring, modellen en checklists toch regelmatig dingen anders uit te pakken dan gepland.
Verhogen van de kwaliteit van risicoanalyses vereist meer inzicht in de omvang en aard van de aanwezige onzekerheden. ARGR werk hiertoe aan verschillende Thema’s.